Motormännen kollar vägstandarden på Fjällvägen med Roadroid
Motormännen kollar vägstandarden på riksväg 83, en del av Fjällvägen. Motormännens vägombudsbil körde 83an från Tönnebro till Ljusdal under torsdagen. Med det nya systemet Roadroid, som mäter vägkvaliteten med smartphones eller modern telefoni, gjorde Motormännen en undersökning av vägstandard, rastplatser och skyltning bl a. Undersökningen sker i samverkan med Projekt Fjällvägen.
Vägskador skapar komfort- miljö- och säkerhetsproblem. Befintlig mätteknik är mycket dyr och kan användas sällan. Med smartphones kan man mäta ofta, få varningar och följa utvecklingen över tid. Systemet innehåller fyra klasser, en märkning för hur standarden är. Grön är bra, gult är ok, rött är inte ok och svart är rent ut sagt dåligt.
Nu testar Motormännen Roadroid för första gången. Det är Daladistriktet som tar sin vägtjänstbil och Roadroidsystemet och testar på del av Fjällvägen. Annars är det Sundsvalls- och Östersundsombuden som vanligtvis testar rv 83/84. Motormännen ska, i första hand, mäta så många riksvägar som möjligt. En rapport följer på varje undersökning, som läggs ut på hemsidan, och blir en hjälp till kommuner, regioner och TrafikverketTrafikverket i deras arbeten. All statistik finns samlad på Motormännens hemsida. 12 vägombudsbilar finns i landet, som under sommarhalvåret undersöker vägars standard, deras säkerhet, framkomlighet och tillgänglighet samt service kring rastplatser.
Kontakt:
Seved Röstberg, Motormännen, 076-8086774
Vibeke Sjögren Ottosson, Projekt Fjällvägen, 070-1909639
Projekt FjällvägenRiksvägarna 83/84 går genom Hälsinglands och Härjedalens kultur-och naturlandskap. Från kust till fjäll! Vägstråket har av kommunerna och besöksnäringen döpts till Fjällvägen. Fjällvägen är också ett samarbetsprojekt mellan Söderhamns, Bollnäs, Ljusdals och Härjedalens kommuner, destinationsbolagen Järvsö, Vemdalen och Funäsfjällen samt Regionförbundet Jämtland och Region Gävleborg. Fjällvägen, ett samverkansprojekt för bättre och utvecklad infrastruktur och innovativ samverkan. Den kortaste vägen från kust till fjäll är både en resa och ett mål.
Fjällvägen
har en mängd funktioner som behöver möta framtiden med ökad tillgänglighet, samverkan och tillväxt genom en bättre och utvecklad infrastruktur.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att kommentera.