Om 35 000 år
Vår tidsanda präglas av snabba förändringar. Världen förändras hela tiden. Vissa människor upplever att de inte hinner med, inte orkar hänga med eller bara tycker att förändringar är så jobbiga att de leker struts. Men förändringar måste vi förhålla oss till för de sker och kommer att ske. Många är dessutom nyttiga, välbehövliga och absolut nödvändiga. Ett av Fjällvägens ledord har varit Einsteins devis ”Vi kan inte lösa problem genom att tänka på samma sätt som vi gjorde när vi skapade dem.”
Vill ni se hur fort förändringar sker finns en liten film från Svenskt Näringsliv. Den har dock några år på nacken, men jag betvivlar att det går långsammare idag.
På vilket sätt vill vi då människor bli ihågkomna på? Vad har just du eller jag bidragit med under vår lilla stund på jorden? På vilket sätt har vi gjort skillnad? Stora tankar men det går alltid att börja i det lilla och tänka att var och en av oss kan bidra med något för att göra världen lite bättre. Ett scoutmotto så gott som något. I Chauvet i södra Frankrike hittades 1994 de äldsta kända grottmålningarna. 35 000 år gamla!!! Där och då lämnades ett arv, en fingervisning om den tiden och livet. Det är hisnande att tänka sig och det är hisnande att tänka sig 35 000 år framåt och vad vi kommer att lämna efter oss, som speglar just vår tid. Det ger också perspektiv och en känsla av oändlighet. Så sammanfattningsvis kan jag väl säga att, kan vi och Fjällvägensamarbetet lämna efter oss en bild av vårt utvecklingsarbete kring infrastrukturen i södra Norrlands inland, har vi gjort skillnad. Vi ville verkligen förändra till det bättre och fortsätta utveckla möjligheterna till att leva, verka och bo i Fjällvägenland. Lite pretentiöst kanske men den stora frågan är vilken grotta vi ska hitta för målningarna. Hälsinglands blånande berg och härjedalsfjällen måste inventeras.
Tankar en varm fredag i augusti.
God och skön helg!